Forebyg stress
Der er flere ting, du selv må være opmærksom på og muligvis kan gøre, hvis du vil undgå stress i dit arbejdsliv og/eller privatliv.
Først og fremmest må du lytte til og lære at kende de signaler, du får fra din krop og dit sind. Alle de små signaler, som bliver overhørt i en travl hverdag, hvor job, familieliv, sociale relationer og fritidsaktiviteter skal gå op i en højere enhed, og timerne på døgnet konsekvent er for få, mens to-do-listerne vokser proportionelt med den dårlige samvittighed over alt det, man burde, men heller ikke nåede i dag, denne uge, måned eller måske dette år…
Nogle klassiske symptomer på stress
Den dårlige samvittighed og følelsen af, at du ikke formår at leve op til dine egne eller andres krav og forventninger forplanter sig til krop og sind og slår rod som eksempelvis kroniske spændinger, dårlig søvn, diffuse smerter, fordøjelsesproblemer og tankemylder.
- Måske bliver du kort for hovedet overfor dine nærmeste eller kollegerne.
- Måske bliver du mere irritabel og utålmodig.
- Måske bliver du grådlabil.
- Måske føler du dig forkert og anderledes og begynder at undgå situationer, hvor du skal forholde dig til andre – i pauserne på jobbet og i din fritid.
- Måske bliver du mere indadvendt, tappet for energi og spontanitet.
- Måske føler du meningsløshed.
- Måske føler du dig meget ængstelig og nervøs.
- Måske føler du, at du er ved at brænde sammen, men har for travlt med at opretholde facaden til virkelig at mærke efter og tage alle dine kropslige, følelsesmæssige og mentale advarselssignaler alvorligt.
Hvis du kan nikke genkendende til nogle af stresssymptomerne ovenfor, er du højst sandsynligt vant til at ’tage dig sammen’ og gang på gang presse dig selv videre. Og det er du sikkert god til. Men vil du ikke presse dig selv helt i bund og ende der, hvor presset har gjort dig syg af stress, og alt ramler sammen indeni og omkring dig, er det nu, du må og skal tage advarselssignalerne alvorligt.
Træk håndbremsen og lyt!
Start med at stoppe for rødt. Træk håndbremsen og lyt til din krop, dine tanker og dine følelser. Og måske til dine nærmeste, som har set og følt din forandring og er blevet tiltagende bekymrede for dig. Lyt og mærk godt efter. Skriv ned, hvad der kommer, gør det eventuelt bare i overskrifter – og lad så være med at vente længere.
Det er tid til at tage hånd om det allervigtigste, du kan og skal tage dig af: Dig selv.
Forebyg stress fra privatlivet
Meget kan og skal du klare i fællesskab med andre, men andre kan være for tæt på, for risikable at bekende kulør overfor eller for følelsesmæssigt involverede til at kunne give dig den hjælp og støtte, du har behov for til at starte med.
Det kan være svært for dig at være helt ærlig, og det kan være svært for dem, der udgør dine nære relationer, at se eller bryde jeres fælles mønstre og identificere, hvad der har bragt dig hertil, og hvad der skal til, for at du kommer ud af mistrivslen.
Der er som regel mange følelser på spil. Og mange hensyn, som skal tages. Begge veje…
Alt det skal der tages hånd om, men for at kunne gøre det på en konstruktiv og klarsynet måde, kan det ofte være den bedste start, at du taler med en udenforstående professionel. En, som i fuld fortrolighed kan give dig rum til din egen refleksion og hjælpe dig med at identificere og forstå dine udfordringer, mønstre og handlemuligheder.
Vælger du coaching hos mig, er du i professionelle, trygge hænder, gennem hele dit forløb og garanteret en personlig udviklingsproces, som jeg vil hjælpe dig igennem – og støtte dig i at skabe forandring med.
Forebyg stress fra arbejdslivet
Måske har oprindelsen til din mistrivsel intet med dine private relationer at gøre.
Måske bunder det hele i noget med dit job.
Her er der så andre faktorer og interesser på spil, og det er ikke sjældent, at arbejdspladsen har en stor andel i ophobningen af sine medarbejderes problemer og må og skal inddrages i løsningerne på dem. Det gælder med sikkerhed den nærmeste leder og måske kollegaerne og personalechefen/HR-manageren, men igen er det en proces, som kan være svær at tage hul på. Ikke mindst, hvis din mistrivsel har noget med lederens lederevner (eller mangel på samme) at gøre, eller, hvis det er arbejdsbyrden, arbejdsmiljøet eller arbejdskulturen på din arbejdsplads, som belaster dig.
Bunder din mistrivsel i noget arbejdsrelateret, som har stået på og bygget sig op over længere tid, kan du føle dig ængstelig, udsat og nervøs ved at italesætte problemerne, og her kan det være en kæmpe hjælp for dig, at få hjælp fra en professionel medarbejdercoach udefra.
Gennem et medarbejdercoachingforløb får du en professionel, neutral og objektiv samtalepartner og et rum uden forventninger, krav og skjulte dagsordner, hvor det, du taler om, bliver behandlet med fortrolighed. En sparringspartner, som i fuld fortrolighed hjælper dig til at identificere dine udfordringer, behov og handlemuligheder i dit arbejdsliv (og privatliv) og støtter dig i skridt for skridt at skabe de forandringer, du har behov for.
Et medarbejdercoachingforløb bevilges af arbejdspladsen, og vælger du et coachingforløb hos mig, kan vi enten gennemføre det i mit samtalelokale på Læderstræde i København eller i et uforstyrret lokale på din arbejdsplads.
Jeg anbefaler, at du kommer hos mig, da min erfaring viser, at de fleste medarbejdere foretrækker at blive coachet udenfor deres arbejdsplads, da de oplever større psykologisk tryghed sådan.
Endelig er det også muligt at gennemføre forløbet via onlinesessioner, hvilket mange, som bor udenbys, foretrækker, eller som walk-and-talk-sessioner, hvor vi mødes ude og sætter dine tanker fri under åben himmel.
Du kan læse meget mere om, hvad coaching er, og hvordan det foregår, under siden Coaching.
Walk-and-talk-coaching finder du her, og vil du læse mere om medarbejdercoaching eller bede din nærmeste leder om et medarbejdercoachingforløb – f.eks. for at forebygge stress hos dig selv eller dine kolleger – finder du mere om medarbejdercoaching her.
Læs evt. også mere om stresssignaler hos sundhed.dk.
Er du bekymret for, om du er ved at blive syg af stress, eller har du andre spørgsmål, som du vil høre, om jeg kan hjælpe dig med, er du velkommen til at kontakte mig for en fortrolig og uforpligtende samtale.